Ember Sándor

Gépészmérnök, szőlész-borász szakmérnök és a csokoládé-kávé-tea szakmérnök. Nyelvismerete: német, portugál, angol.
40 éve foglalkozik borral. Kezdetben a Balatonfelvidék-i saját telepítésű szőlőjéből kezdett bort készíteni, elsők között hozta forgalomba a saját neve alatt palackozott borokat (1988). 1993-ban társaival megalapította és felépítette a Dörgicsei Pántlika pincészetet, ahol már 45 ha szőlő termesztését és feldolgozását irányította.

 Az 1988-ban megalakult Hét Borbírák Rendjének Főbírója volt. Ez a valóban hét fős borrend kezdte Magyarországon az első Sommelier Tanfolyamokat szervezni, ebből fejlődött ki a Budapesti Sommelier Iskola, amelynek 25 évig tanára volt. Leginkább borászati technológiát, kóstolástechnikát, szőlőfajtákat és a pezsgő tárgyakat tanította. Itt tanult az a sommelier csapat, akik átformálták a magyar gasztronómiában a borok helyzetét. A sikeres oktatási tevékenységéért ítélte oda részére a Magyar Somemelier Szövetség a Par Exellence díjat.  A Hét Borbírák Rendje a borral kapcsolatos számos újdonságot kezdeményezett, megalapították az Év Bortermelője díjat.

Több borral foglalkozó könyv társszerzője: Borok könyve (1995), Magyar Borok Könyve (1999) és az 2021-ben megjelent Borkönyv, szőlőtől a pohárig, amely közel 500 oldalon foglalja össze mindazt a tudásanyagot, amit egy sommelier-nek tudni kell a borról. Több hazai szaklapban is megjelennek írásai. Amellett több borverseny zsűrijének állandó tagja.

Társtulajdonosa a Kádár Hungary hordógyárnak, amely mint francia-magyar vegyesvállalat főleg export piacra gyárt, de a hazai prémium borászatoknak is kínál nemzetközi szinten is kiválónak mondott érlelő hordókat.

hu_HUHungarian